יוגה נתפסת על ידי הציבור הרחב בתור סוג של פעילות גופנית המקושרת עם שיפור הגמישות ותרגילי מתיחות. אבל יש בה גם הרבה מעבר לכם. תרגול יוגה ברמה הגופנית מחזק את הגוף ומגמיש אותו אבל גם מאפשר לגוף להתנקות ולהיטהר.
מדובר בתורה שיכולה להביא את המודעות לדרגה גבוהה יותר וכן מאפשרת להתמודד עם קשיי הקיום ואתגרים מגוונים. להלן נתייחס בעיקר לפן של התרגול הגופני אולם נזכיר כי יוגה היא גם נשימה נכונה ואכילה נכונה. יוגה היא גם שינוי הקשר בינינו לבין הסביבה ובינינו לבין עצמנו.
מה התועלת ביוגה
מכיוון שיוגה היא דרך חיים ולא רק תרגול גופני, היא מכילה בקרבה מגוון תועלות שכמעט קשה להאמין. כפעילות גופנית, יוגה מסוגלת לחזק את הגוף ואת השרירים, היא מחזקת את העצמות ומשפרת את הגמישות. במהלך התרגול לומדים לנשום בצורה נכונה יותר וכך הגוף מתנקה מרעלים, ממתח ומסטרס.
אין ספק כי אנשים שמתרגלים יוגה באופן עקבי הם יותר רגועים, יותר מאושרים ויותר שלווים. תרגול מתמיד מעניק תחושה של צמיחה אבל גם יציבות וקואורדינציה. המתרגלים משיגים שליטה גופנית במיטבה כאשר יש גם כאלה שאפילו מצליחים לשלוט בקצב הלב ובטמפרטורה של הגוף. היוגה נוגעת במעגלי קיום רחבים ועבור מי שמתעמק גם בפן הפילוסופי שלה היא יכולה להעניק משמעות קיומית.
תרגול קבוע יכול לסייע בהתמודדות עם מצוקות ועם כאבים. הפעילות הזאת נחשבת לממריצה, למרות שהיא לא אירובית במהותה. היא מחזקת את מערכת החיסון ומאפשרת להוריד באופן ניכר את הגיל הפיסיולוגי. למה הדבר דומה? הדבר דומה להאטת מחוגי הזמן. מתרגלים בני 40 ייהנו מהבריאות של בני ה-20.
מתרגלים בני 60 יהיו בעלי כושר וגזרה של בני 40 – 45. יוגה ידועה כמסייעת להחלמה מהתקפי לב והיא עוזרת גם למחלימים מסרטן. היא נחשבת לטובה לסובלים מהפרעות ריכוז ואפילו מלקויות למידה. לסובלים מחרדה קלינית או דיכאון, תרגול בקבוצה מועיל מאוד. והאם יש סיכונים ביוגה? התשובה היא – לא. כאשר מתרגלים כראוי, אין סיכונים מיוחדים. נהפוך הוא, היא משפרת את הבריאות ומעניקה שלווה ורוגע.
למי יוגה מתאימה
יוגה יכולה להתאים לכל אחד, בכל מצב בריאותי, בכל גיל. יש כמה וכמה שיטות לתרגול, מהן כאלה שגם מתאימות לנשים בהיריון וגם לילדים קטנים. ישנן ווריאציות שבהן ניתן להתאמן בזוגות או בקבוצה, יש יוגה לאימהות עם ילדים ויש גם אפשרות לבחור בתצורה יותר דינאמית, שכוללת מרכיבים אירוביים.
מגוון התרגילים הרחב יכול להתאים גם עבור אנשים הסובלים מבעיות בריאות שונות ולא מן הנמנע להשתתף גם בעשור החמישי, השישי או השביעי של החיים. למעשה, אף פעם לא מוקדם מדי או לא מאוחר מדי מכדי להצטרף.
כמה פעמים בשבוע
בדומה לאימוני כושר אחרים, רצוי להגיע לאימון של יוגה על בטן ריקה. כך הגוף קל יותר והפעילות נעימה ומהנה יותר. וכמה פעמים בשבוע כדאי לתרגל? זו אולי השאלה שהכי מעניינת את מי ששוקל להצטרף לקבוצה או אפילו לתרגל בגפו. בדומה לכל תרגול גופני שהוא, זה עניין של רצון לא פחות מאשר עניין של "צריך".
אפשר בהחלט להתאמן ולתרגל שלוש פעמים בשבוע אבל גם פעמיים זה בסדר גמור. ישנם כאלה שמגלים עם הזמן שהם נהנים מתרגול יומי וגם זה, כמובן, בסדר גמור. מכיוון שזו פעילות שיכולה להחוות כמתונה, שלא מעמיסה על המפרקים, הגידים או השרירים, אין שם בעיה עם תרגול יומי או יום כן יום לא וכן גם כל ווריאציה אחרת הנוחה לכם.